Gradski dečji hor "Zvezdice" Leskovac učesnik je brojnih takmičenja i nosilac značajnih nagrada i priznanja.: Internacionalni festival dečjih i omladinskih horova, Bratislava - pobednik kategorije, specijalna nagrada za kulturu pevanja, specijalna nagrada za najimpresivniji nastup; Međunarodni horski festival, Ohrid - 1. nagrada, specijalna nagrada za najbolji scenski nastup; Međunarodni horski festival u Herceg Novom maksimalnih 100 poena– Gran pri; FEDEHO, Beograd - Gran pri; 1. nagrada za najbolje izvedenu umetničku kompoziciju, 1. nagrada za najbolji scenski nastup; Internacionalno takmičenje horova, Rimini - 2. nagrada; HorFest Valjevo - Gran pri; Međunarodni horski susreti, Banja Luka; 48. Mokranjčevi dani, Negotin; U ritmu Evrope, Кolarčeva zadužbina; TrilMe, Poznanj; VOX MUNDI, Temišvar; Deca pevaju za decu - pomozimo Tiršovoj - Beč;  celovečernji koncerti u Mariboru i Trstu. Internacionalni festival dečjih horova - Drezden. Hor je objavio tri kompakt-diska: "U ritmu Evrope", "DAN" i "Nešto lepo" Prema mišljenju kritičara časopisa „NIN“ koncert „Zvezdica“ u SКC-u u Beogradu svrstan je  u 5 najznačajnijih muzičkih događaja u 2014. godini u Srbiji. Dobitnik je dve Oktobarske nagrade Grada Leskovca za izuzetan doprinos u oblasti kulture i Svetosavske povelje Grada Leskovca.
Image

Umetnički rukovodilac i dirigent

Jelena Cvetković Crvenica osnivač je i umetnički direktor Gradskog dečjeg hora Zvezdice, i jedna od najznačajnijih ličnosti na muzičkom nebu Leskovca  i Srbije. Rođena je 1970.godine u Leskovcu. Nakon završene srednje muzičke škole u svom gradu 1988.godine, studira muzičku pedagogiju na FMU u Beogradu. Po završetku studija radi u Muzičkoj školi “Stanislav Binički” a od 2008. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu. Sa nepunih jedanaest godina postaje najmlađi član hora devojaka “Binički” pod vođstvom profesora Šerifa Damadžića. Ljubav prema horskom pevanju prati je kroz celu profesionalnu karijeru. Za vreme studija aktivno učestvuje u radu akademskog hora “Collegium musicum” kojim diriguje Darinka Matić Marović, i mešovitog hora AKUD “Lola” sa dirigentom Slobodanom Bursaćem. Ljubitelji izvorne ciganske i ruske muzike pamte je kao člana vokalno instrumentalnog ansambla "O djila", jedne od najpopularnijih srpskih muzičkih grupa na prostorima bivše Jugoslavije. Profesionalna biografija Jelene Cvetković Crvenica je izuzetno bogata. Redovni je profesor FU Univerziteta u Nišu i doktor nauka.Sa Gradskim dečjim horom „Zvezdice“ iz Leskovca, čiji je osnivač i umetnički rukovodilac, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Autor je koncerata pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture: Pod sjajem Zvezdica (2010) Igra žica i glasnica (2011) Tragom nezaborava (2012) DAN (2014). Objavila je dva kompakt-diska: U ritmu Evrope, (2014) i DAN (2015). Učesnik je brojnih takmičenja u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je čak dve Oktobarske nagrade Grada Leskovca za izuzetan doprinos u oblasti kulture (2009 i 2017.) i Svetosavske povelje Grada za izuzetan doprinos u oblasti kulture (2013). Brojne nagrade, pohvale i priznanja, neiscrpni stalni rad i usavršavanje, čine je, kaže, srećnom i ispunjenom ženom. Svaki uspeh Zvezdica njena je lična sreća i satisfakcija. Radošću dece i njihovim osmesima moguće je, kaže, prebroditi svaki naporan i iscrpljujući radni dan, svaku profesionalnu ili ličnu poteškoću. Zvuk dečjih glasova je čist, iskren, veseo i živopisan, i upravo je to ono što je, kaže, pokreće, njena radost i večita inspiracija. Zvezdicama je učitelj, dirigent, lekar, majka, prijatelj, a najveća sloboda i nesputanost njihovog izraza proizilazi upravo iz discipline koja je, pored talenta, uslov svakog uspeha. Sve te bivše, sadašnje i buduće Zvezdice toplo su sazvežđe njenom sinu, Jovanu.
Image

Umetnički saradnik

Milica Jovanović, master muzički pedagog, rođena je u Leskovcu 1994. godine. Ljubav prema horskoj muzici razvila je odrastajući u „Zvezdicama“, čiji je član bila od osnivanja samog hora. Nakon završene osnovne i srednje muzičke škole u Leskovcu, završava osnovne i master akademske studije muzičke teorije i pedagogije na FU Univerziteta u Nišu. Horsko pevanje neguje i tokom studija, kao član mešovitog i ženskog Akademskog hora Studentskog kulturnog centra u Nišu. Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Leskovca za izuzetne rezultate ostvarene tokom studiranja (2017). Od 2018. godine radi kao stručni saradnik na FU Univerziteta u Nišu. Učesnik je naučnih skupova, autor i koautor radova iz oblasti muzičke pedagogije. Od novembra 2018. godine nastavlja svoje muzičko putovanje sa "Zvezdicama" u ulozi umetničkog saradnika i dirigenta „Tviti Zvezdica“. Doživotne uspomene i nezaboravna skustva stečena u horu inspirišu je u radu sa decom, a aspekt u kojem najviše uživa je mogućnost razvijanja mladih talenata i doprinos njihovom ličnom i umetničkom razvoju. Teži znanju i čvrsto veruje u vrednost obrazovanja i koncept celoživotnog učenja. Trenutno je student doktorskih akademskih studija na FMU u Beogradu, na Odseku za muzičku pedagogiju.
Image

Pijanista - korepetitor

Nikola Ilić, profesor klavira, rodjen je u Beogradu 1987. godine.  Diplomirao je na Fakultetu umetnosti  u Nišu,  na odseku za klavir, u klasi mr  Dragoslava Aćimovića. Od 2009. godine radi kao profesor klavira u Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ u Leskovcu, a od 2011. godine kao korepetitor na gudačkom odseku, od kada aktivno nastupa na koncertima i javnim časovima. Od septembra 2011. godine,  počinje da radi kao stalni umetnički saradnik – korepetitor Gradskog dečjeg hora „Zvezdice“.